KZK Solutions blog - KZK Solutions /kzoli62/

KZK Solutions
Go to content

7 (9) fő veszteségforrás / folytatás

KZK Solutions /kzoli62/
Published by Z. Kovács in Lean · 17 August 2021
Tags: QSLean
Legutóbbi obejegyzésemben megismerkedhettünk a Lean Manufacturing alapjaiban megemlített 7 veszteségtényezővel. Már annak végén jeleztem, én ezeket még kettővel kiegészíteném.

Akkor azt írtam, talán egy későbbi oktatási anyagban kitérek ezekre. Nos, végül is arra a döntésre jutottam, ha már utaltam rá, akkor miért hagynám a feledés homályába merülni a témát? Minnél később térek erre vissza, annál kevésbé fognak az olvasók emlékezni az előrményekre.

Nézzük is mi lenne ez a kettő !!!


A Veszteség 7 (9) fajtája / folytatás

1. Előzmények

Már ismertettem a Lean Manufacturing által általánosan elfogadott 7 veszteségtényezőt. Ismétlésképpen lássuk mik is voltak ezek:


1. Várakozási idő
2. Túltermelés
3. Szállítás
4. Mozgatás
5. Rework / hiba
6. Készlet
7. Túlmunkálás

Ezeket előző oktatási anyagomban példákkal is megvilágítottam, valamint írtam arról, melyik, miért veszélyes, hogyan befolyásolja a termelés hatékonyságát, gazdaságosságát.

A következő pontban összefoglalom, miért szükséges ezen veszteségek megszüntetése.

1.1. A hét veszteség megszüntetése

A hét veszteséget a Lean elmélet, a különböző lean eszközök felhasználásával lehet csökkenteni, de nem lehet őket teljes mértékben azonosítani, eltávolítani. Használja a Lean manufacturing eszközeit annak megállapítására, melyek a vevő szempontjából értékteremtő folyamatok. Ehhez készítsen a szervezetük egy értékáram folyamatot, ahol az egyes költségeket azonosítja és ezt juttassa el a megrendelőhöz. Ez a megközelítés segít, hogy az értéknövelő folyamatok hatékonyabbá tételében és a veszteség szó szerint "feloldását" okozza.

A lean perspektívával a 7 veszteség eltávolítható, csökkenthető. Végezetül egy olyan értéknövelő folyamatot kapunk, amely hatékonyabb és jobb. Ez nem tartalmaz olyan eljárásokat, amelyeket az ügyfél nem akar. A 7 veszteség eltávolításához a lean elvekre és arra kell összpontosítani, hogy mi az az érték, amit az ügyfél kér.


2. További veszteségek

2.1. Tehetségek elvesztése

A megrendelő és a saját szempontból nem (jól) használt lehetőségek.

Példák:


1. Képesség
2. Ötletek
3. Végzettség

Tehetségek elvesztése: a szervezeten belül az emberek, képességeik nem jó kihasználása. Ez egy olyan kérdés, amit sok nyugati cég sem képes kezelni. Még mindig hajlamosak vagyunk vezetési és irányítási környezetben működni, kevés a valódi figyelem arra, munkatársaink mit gondolnak igazán, mihez járulhatnának hozzá. Az alkalmazottak jelentik a legnagyobb értéket, segítségükkel csökkenthetők a veszteségek.

2.2. Erőforrások

Minden rendelkezésre álló erőforrás hatékony felhasználásának elmulasztása.

Példák:


1. Eszközök
2. Emberi erőforrás
3. Dokumentációk
4. Energia

Ez nem csak pénzbeli veszteséget eredményez, de az energiahordozók pazarló, nem hatékony használata nagy terhet ró a környezetre és a társadalom egészére. Hulladékanyagokat túl gyakran csak a hulladéklerakóba küldik, a helyett, hogy máshol felhasználnák.

3. Záró gondolatok

Nem tudom miért, de nekem továbbra is van egy olyan érzésem, valami kimaradt. Tudom, ezzel a Lean Manufacturing eddig elismert 7 Muda elvének ellentmondok, a "szent tehenet" feszegetem de számomra a biztonság egy plusz tényező.

Példák:


1. Veszélyek
2. Baleset

Emlékeztetőül a legutóbbi oktatásban ismertetett 7 veszteségtényező oktatási anyaga, kiegészítve a fenti kettővel.

Várom visszajelzéseiket, legyen ez egy vitaindító arról, hogyan látjuk.There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Copyright KZK Solutions © 2010 - 2022 All rights reserved
Back to content