KZK Solutions blog - KZK Solutions /kzoli62/

KZK Solutions
Go to content

Hogyan teheted a vállalkozásodat sikeresebbé? (1. rész)

KZK Solutions /kzoli62/
Published by Z. Kovács in Production · 18 March 2021
Tags: Business
Sokszor és sokan kérdik tőlem, hogyan lehet egy cég sikeres. Általában azt válaszolom, mindenkinek magának kell a megoldást megtalálnia, nincs ehhez egyértelmű út.

Ez általában nem csökkenti az érdeklődések számát, mindig további kérdésekkel kell számolnom. Mintha én tudnám az egyedüli és üdvözítő megoldást.

Végül beadtam a derekamat, megosztom, én hogyan látom. Ez nem mindenkinek megoldás, csak az én véleményem.

Egy valamit azonban soha ne felejtsünk el:

A vállalkozásnak a maga ütemében kell nőnie, soha ne akarjuk fejőstehénnek tekinteni, amiből pillanatok alatt meg lehet gazdagodni!!!

Ebben a részben a hat kedvenc témám közül a szervezettel akarok foglalkozni.
Mivel ez a témakör több olyan gazdasági témát is érint, ami nem tartozik az erősségeim közé, itt a jobb érthetőség és pontosabb meghatározáshoz helyenként a Google segítségét is igénybe veszem.

1. Szervezet fejlesztése

A szervezet fejlesztésnél több olyan témát kell érintenünk, ami valószínűleg sokak számára ismert de valahogyan mégsem gyakorolják. Ennél a témakörnél mint a későbbiekben is érdemes az úgynevezett multiktól tanulni. Nem ok nélkül lettek ezek a cégek azzá, amik.

1.1 Ügyfél Scorecard

Az Ügyfél Scorecard az az eszköz, amelyet az jelentéstételi szakaszban használnak az ügyfelek elégedettségének mérésére. Minden teljesítménymenedzsment (PM) csapat együttműködik az Office Quality Manager-el (OQM), hogy meghatározza a felmérések kezelésének módját és a kitöltött űrlapok gyűjtését.
Az üzleti szinten népszerű ügyfelek sikerességének mérőszámai magukban foglalják az ügyfélmegtartást, bővítést vagy csökkentést és az élettartamot.
A kiegyensúlyozott eredménytábla célja, hogy elérje a célokat, méréseket, kezdeményezéseket és célokat, amelyek e vállalkozás négy fő funkciójából származnak. A vállalatok könnyen azonosíthatják az üzleti teljesítményt gátló tényezőket és vázolják a jövőbeli eredménymutatók által követett stratégiai változásokat.

Ehhez:
 • Az értékesítési stratégiát sikeresen végre kell hajtani.
 • Integrált eszköz a hatékony ügyfélkezeléshez.

1.1.1 Ügyfelek igényeinek felmérése

Az ügyfelek igényeinek felmérése feltárja az ügyfelek pontos igényeit, hogy ezek az igények jelenleg (vagy nem) teljesülnek, és mi szükséges az elégedettség és a lojalitás javításához.
 • Az ügyfél igénye a legfontosabb.
 • Az ügyfelek és a gyártó közti kommunikáció elemzése.
Az ügyfelek valóban megértésével értékelheti az ötlet megvalósíthatóságát, módosíthatja azt, és olyan cselekvési terveket hozhat létre, amelyek maximalizálják a piaci siker valószínűségét.

1.1.2 Ügyfél-elégedettségi felmérés

Ez egy folyamat, hogy feltárjuk, hogy a vállalat ügyfelei boldogok vagy elégedettek-e a cégtől kapott termékekkel vagy szolgáltatásokkal. Az ügyfelek válaszai a kérdésekre elemzésre kerülnek annak elemzésére, hogy az üzleti műveletekben szükség van-e változásokra az ügyfelek általános elégedettségének növelése érdekében.
Az ügyfelek elégedettsége elvont fogalom, amely alapvetően meghatározza, hogy az üzleti termékek vagy szolgáltatások milyen mértékben felelnek meg a fogyasztók elvárásainak. A vállalkozások az ügyfelek elégedettségi felméréseivel visszajelzést kaphatnak az ügyfelektől, majd a visszajelzés segítségével megpróbálhatják javítani az ügyfél elégedettségét.

Így ez:
 • A minőség indikátora.
 • Hajlandóság a tovább ajánlásra.
 • Újra vásárlási szokások.

1.1.3 Cél: „Best in Class Rating” értékelés megszerzése

Ez az iparág legmagasabb teljesítményszintje, amelyet szabványként vagy referenciaértékként kell használni, hogy elérjék vagy túllépjék. Lásd még a legjobb gyakorlatot is.

A cél:
 • Aktuális legmagasabb szintű teljesítmény.
 • Benchmark elérése vagy túllépése.

A jó gyakorlat vagy bevált gyakorlat (angolul best practice) a vállalati menedzsment és minőségbiztosítás területén olyan, rutinszerűen végzett tevékenységre utal, ami széles körű tapasztalatokon alapul, és több szervezetben is sikeresnek bizonyult.
Gyakran nevezik az angol kifejezés tükörfordításaként félrevezetően „legjobb gyakorlatnak”. Ez azonban nem helytálló, hiszen semmilyen (adott körben vagy időszakban bevált) gyakorlat nem garantálja, hogy nem létezik nála jobb gyakorlat.

1.2 Negyedéves jelentés / értékelés (QBR)

1.2.1 Piaci trendek figyelése

A trendek figyelése mostanában divatba jött. Annak érdekében, hogy meghatározzuk, milyen trend figyelhető meg, először meg kell határoznunk, hogy mi a trend. A tendencia felfelé vagy lefelé változik. Ebben a tekintetben úgy tekinthető, mint egy normális eltérés, valami ami felmerül.
 • Felismerni, ha technológiai megoldások szolgáltatnak megoldást.
 • Az ügyfél és gyártó közti együttműködés bővítése.

1.2.2 Árképzés

Az árképzés az a folyamat, amelynek során egy vállalkozás meghatározza az árát, amelyen termékeit és szolgáltatásait értékesíti valamint része lehet az üzleti marketing tervének. Az árak meghatározásakor az üzletág figyelembe veszi azt az árat, amelyen az árúkat meg lehet vásárolni, a gyártási költségeket, a piaci helyet, a versenyt, a piaci állapotot, a márkát és a termék minőségét.
Az árképzés lehet kézi vagy automatikus folyamat a vételi és eladási megbízásokra vonatkozó árak alkalmazására, olyan tényezők alapján, mint például:
Rögzített összeg, mennyiségi szünet, promóciós vagy értékesítési kampány, konkrét szállítói ajánlat, belépéskor érvényes ár, szállítás vagy számlázás dátuma, kombináció több megrendelés vagy sor, és sok más.
Az automatizált árképzési rendszerek több beállítást és karbantartást igényelnek, de megakadályozhatják az árképzési hibákat. A fogyasztó igényeit csak akkor lehet átalakítani a keresletre, ha a fogyasztó hajlandó és képes megvásárolni a terméket. Így az árképzés a marketing területén a legfontosabb koncepció, a taktikai döntéseként a piaci helyzetek összehasonlítására használják fel.

 • A termékek olyan kialakítása, hogy azok a megrendelő igényeinek megfeleljenek.

1.2.3 Árak felülvizsgálata

Az árellenőrzés a különböző kereskedők, gyártók által ugyanazon árukért felszámított árak vizsgálata a legjobb érték megtalálásához.

 • A termékek árának felülvizsgálata az ügyfél igényei szerint.

1.3 Ügyfélmanagement

1.3.1 Változás kezelés

A változás minden vállalat részét képezi, és sikeresen kell kezelni. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan tudja professzionálisan kezelni a vállalat változásait és személyesen fejlődhet a kihívásokra.

 • A változások követése (ECN, ECR) mindig kétirányú folyamat kell legyen.
 • A változtatásokat (ECN) amelyeket a megrendelő kér, a lehető leghamarabb végre kell hajtani.
 • A megrendelővel mindig tisztázni kell, hány termék van már kész a változtatás előtti állapotban, ezekkel mi röténjen?
 • Ki viseli a módosítás költségeit?
 • Mi történjen a feleslegessé váló alkatrészekkel?
 • A gyártó is idíthat módosításokat (ECR), amennyiben ez a gyártást egyszerűsíti, biztosabbá teszi. Ezeket csak az ügyfél beleegyezésével lehet végrehajtani.

1.3.2 Visszakövethetőség

A nyomon követhetőség az, hogy képesek legyünk nyomon követni valamit. Bizonyos esetekben úgy értelmezik, hogy dokumentált, rögzített azonosító segítségével képesek vagyunk ellenőrizni egy alkatrész történetét, helyét vagy alkalmazását.
Más általános meghatározás szerint magába foglalja az adott készlet vagy információ típusának egy bizonyos fokú nyomon követésének képességét (és megvalósítását), vagy azt, hogy ezek egyedileg azonosíthatóak, kronológiailag egymással összefüggő módon ellenőrizhetők legyenek.
A nyomon követhetőség mérése, az ellátási lánc, a szoftverfejlesztés, az egészségügy és a biztonság szempontjából is alkalmazható.

 • Minden terméknél biztosítani kell, hogy a következő információk rendelkezésre álljanak:
  • Ki a felhasznált alkatrészek beszállítója és ezek mikor érkeztek be?
  • Melyik gyártási batch-ből származnak az alkatrészek? (Beszállító)
  • Melyik siron, gépen, mikor és ki készítette a terméket?
  • Mik voltak a teszt- javítási eredmények?
  • Reklamáció esetén, vagy a megrendelő kérésére a fent említett információkat a megrendelő rendelkezésére kell bocsátani. (A kiadást azonban ellenőrizni kell !!!)
  • A gyártónak ezeket az adatokat a termékfelelősségi idő alatt meg kell őriznie.

1.3.3 Új termék bevezetése / NPI

Az új termékbevezetés (NPI) program magában foglalja a szervezeten belüli összes tevékenységet egy új vagy továbbfejlesztett termék meghatározására, fejlesztésére és elindítására. A termék valamilyen kézzelfogható lehet, mint egy új modell esetében, vagy immateriális, mint egy adott szolgáltatás esetében.

 • Az ügyfeleknek egyértelműen meg kell adni, mikor kerülnek új termékeik bevezetésre.
 • Ehhez javasolt egy projektterv összeállítása.
 • Az ügyfelekkel a következő pontokat kell egyeztetni:
  • Design- / Prozess validálás (ezen a megrendelő részt kíván-e venni)
  • Felfutás (időterv és darabszámok)
  • A terméket a gyártó javíthatja-e (ha igen, hogyan és hányszor)
  • stb.

1.4 Ügyfélkapcsolat

1.4.1 Pojektmanagement

A projektmenedzsment a projekt meghatározásában, a projektek végrehajtásában és a projekt befejezésében menedzsment feladatként működik. A cél a projektek megfelelő tervezése és kezelése, a kockázatok korlátozása, a lehetőségek kiaknázása, valamint a projekt céljainak időben, a költségvetésben és a költségvetésben való elérése.

 • Minden projekthez egy projektfelelőst kell definiálni, mind a megrendelő, mind a gyártó részéről.

1.4.2 Műszaki- / logisztikai- kapcsolattartó

 • Megrendelői és gyártási oldalról is meg kell nevezni a kapcsolattartókat. (a kétirányú kommunikáció megkönnyítéséhez)
 • A kapcsolattartók listáját mindkét félnek ismernie kell.
 • Nyelvi nehézségek esetén meg kell adni, ki tud a fordításban segíteni.

Legközelebb a termeléssel, egyik specialitásommal folytatjuk.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Copyright KZK Solutions © 2010 - 2022 All rights reserved
Back to content