KZK Solutions blog - KZK Solutions /kzoli62/

KZK Solutions
Go to content

Mi a QRQC (1.rész)

KZK Solutions /kzoli62/
Published by Z. Kovács in Quality · 10 December 2021
Tags: QSQRQC


Mi a QRQC

A QRQC (Quick Response Quality Control) avagy a "Gyorsreagálású minőségellenőrzés" módszer az egyik legjobb eszköz a felmerült minőségi problémák gyors és hatásos megoldására.

Ellentétben más problémamegoldó eszközökkel, mint például a 8D, DMAIC vagy 5W1H, a QRQC módszer olyan megközelítést javasol, amelynek célja a minőség romlásának megállítása a lehető legrövidebb idő alatt, azon a helyen, ahol azt észlelték. Ez elsősorban objektív mérésen alapuló módszer, úgy működik, hogy megakadályozza a probléma újbóli előfordulását. Nézzük most ezt a nagyon népszerű módszert.

A QRQC minőségellenőrzési módszer hat kulcspontja

Míg a QRQC módszer eredetét néha a Taiichi Ohno által felállított Toyota gyártási rendszernek (TPS) és az ebből fakadó Lean Management (LM) gyakorlatoknak tulajdonítják. Ezt először valóban a japán Nissan cég alkalmazta a kilencvenes években. Céljai nagyon világosak, és nem is lehetne pragmatikusabbak:

 • Mindig küldjön megfelelő termékeket az ügyfeleknek,
 • Az ismétlődő események felszámolása,
 • Növelje a termelékenységet,
 • Tedd felelőssé a csapatokat.

E célok elérése érdekében a QRQC elsősorban tényeken alapul. Nem feltételezések, nem hipotézisek; ez a módszer a probléma felmerülésének helyén közvetlenül érintett személyek közvetlen, kézzelfogható megfigyelésére alapul. Ezzel szemben, bár a gyártó területen való használatra tervezték, hosszú távon is megoldja a problémákat, hat kulcsfontosságú szakaszán keresztül:

 1. Menjen oda, ahol a probléma jelentkezik, és figyelje meg.
 2. Vizsgáljon meg minden alkatrészt, rosszat és jót egyaránt, és a kimeneteket, hogy pontosan megértse, honnan ered a probléma.
 3. Beszéljen az emberekkel, csak tényeket és valós adatokat használva.
 4. Gyors válaszadás a végfelhasználónak.
 5. Maradjon logikus és tényszerű, hogy megtalálja a probléma valódi kiváltó okait.
 6. Magyarázza ezt el másoknak, és gyűjtsön visszajelzést, hogy tanuljon belőle.

A QRQC módszer következésképpen javítja az önellenőrzést, erősíti a minőségi megközelítést a folyamat minden szakaszában. Bár minden alkalmazott érintett, a menedzser végső felelősséget vállal a módszerért, valamint gondoskodnia kell arról is, hogy a végfelhasználók elégedettek legyenek. A menedzser képzi és vezeti az alkalmazottakat a QRQC gondolkodásmódba, hogy teljes mértékben beágyazza azt a gyártási kultúrába, oly módon, hogy ettől kezdve mindenki a javítás lehetőségeinek tekinti a problémákat.

QRQC módszer: eszkaláción alapuló kezelési módszer

A gyors reakció garantálása érdekében határidőt adnak a probléma megoldására. A határidő letelte után, ha nem adtak életképes választ, a kérdést a következő irányítási szintre emelik, amelynek viszont határideje van, és így tovább.

Ez az alapelv azt jelenti, hogy a szervezet minden megfelelő szintje részt vesz a probléma megoldásában, ezzel a folyamatos fejlesztési folyamatban. Az eszkaláció közvetlenül összefügg a probléma összetettségével. Ha a megoldatlan probléma több funkcióra kiterjedő okokat von maga után, vagy minél több emberre van szükség a megoldáshoz, annál gyorsabb az eszkaláció. Ugyanez vonatkozik a költségvetésre és a javító intézkedésekre szánt forrásokra is, minél magasabbak, annál nagyobb a fráfordítás.

Mire kell figyelni a siker érdekében?

A QRQC módszer megmutatta, hogy problémák esetén felgyorsítja a vezetés és az operatív személyzet közötti együttműködést. Valójában jelentős időt takaríthat meg a probléma megoldásában, egyszerűen az alkalmazottak bevonásával és felelősségvállalásával. Ezenkívül az operatív személyzet mellett a támogató és a többfunkciós területek is segítséget nyújthatnak, így a működési kiválóság minden vállalkozásban javul.

Van azonban néhány szempont, amelyre figyelni kell, ha ki akarjuk használni a QRQC módszer teljes hatékonyságát:

 • Ne becsülje alá a szükséges munkaterhelést - a QRQC módszer időt és energiát igényel, hogy minden alkalmazott megfeleljen ennek.
 • Az eljárást úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy hosszú távon minden érintett részt vegyen benne.
 • Koncentráljon az emberi szempontra, ne csak a termelési oldalra; a módszer csak akkor hoz eredményt, ha minden érintett megfelelően részt vesz benne.
 • Vegye figyelembe a teljes környezetet, annak biztosítása érdekében, hogy a problémában résztvevők is részt vegyenek a megoldásban, beleértve a külső feleket, például a szállítókat.

Sorozatom következő részében példákon keresztül mutatom be a QRQC működését.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Copyright KZK Solutions © 2010 - 2022 All rights reserved
Back to content