TPS oktatás, prezentáció - KZK Solutions /kzoli62/

KZK Solutions
Go to content
TPS oktatás
A Toyota Production System (TPS) egy integrált társadalmi-technikai rendszer, amit arra fejlesztettek ki, hogy magában foglalja a vezetési filozófiát és gyakorlatot. A TPS szervezi az autógyártók gyártását és a logisztikáját, beleértve a szállítók és vevők kölcsönhatását is. A rendszer egyik fő előfutára az általánosabb "Lean gyártás." Taiichi Ohno, Shigeo Shingo és Eiji Toyoda alakította ki ezt rendszert 1948 és 1975 közt.

Eredeti nevén "Just In Time termelés," létrehozotója Toyota, Sakichi Toyoda, a fia Kiichiro Toyoda, és a mérnökök megközelítésére épül. A Toyota alapítói erősen W. Edwards Deming írására és munkájára alapoztak. Amikor ezek az emberek az Egyesült Államokba érkeztek, hogy megfigyeljék a futószalagos és a tömegtermelést, amely a Ford-ot gazdaggá tette, nem igazán voltak meggyőzve. Vásárlás közben egy szupermarketben megfigyelték azt az egyszerű ötletet, hogy az emberek, hogy az emberek ha inni akartak, az automata italadagolóból kivettek egy italt, amely helyére egy másik került. Ez az elv megfelel a TPS-ben megtestesülõ Toyota Way-nek.

A TPS fõ célkitűzése a fedőréteg (Muri) és inkonzisztencia () megtervezésére és a veszteség (muda) megszüntetése. A legjelentősebb hatást a folyamatok tervezésével a folyamatképesség elérésében a "mura" (ellentmondás) kiküszöbölésében lehet elérni. Azt is fontos biztosítani, hogy a folyamat annyira rugalmas legyen, amennyire szükséges, stressz nélküli a "Muri"-ra (fedõrétegre), mivel ez generálja "muda"-t (veszteséget). Végül a taktikai fejlesztések a veszteségek, muda csökkentésére vagy megszüntetésére nagyon értékesek. A TPS hét féle muda-val foglalkozik:

 - túltermelés
 - mozgás (az üzemeltető vagy a gép)
 - várakozás (az üzemeltető vagy a gép)
 - szállítás
 - önálló feldolgozás
 - raktárkészlet (alapanyag)
 - javítás (utómunka és használt)

A muda megszüntetése uralja azok gondolkodását, akik látják a TPS hatását, mivel ez a legismertebb a három végrehajtott változtatás közül. A TPS számos kezdeményezést indított a Mura és Muri csökkentésére, amely megszünteti a muda-kat anélkül, hogy külön hangsúlyt fektetne a csökkentésére ...

Egy a TPS-el foglalkozó prezentáció található a következőkben:

Fenti képre kattintva a tréning anyag PDF formában letölthetö.

Erről bővebben a Hírlevelemben olvashat.
Copyright KZK Solutions © 2010 - 2022 All rights reserved
Back to content